DEŇ PO v sprievodnom programe Fest Anče 2020 – žilinské bunkre aj workshop upcyclingu

Postapokalyptický ročník Fest Anče 2020 je mimoriadne bohatý aj na sprievodný program. Príďte oddýchnutí a plní entuziazmu, pretože nudiť sa určite nebudete! Témou 13. ročníka festivalu Fest Anča je DEŇ PO – trefa do ducha doby roku 2020 so všetkými jeho krízami, prerodmi a novými šancami. Ale aj s obrovským potenciálom pre rôznorodé zážitky v sprievodnom programe 13. ročníka Fest Anče. Na aké aktivity sa môžete tešiť?

DEŇ PO V KNIHÁCH, DIVADLE A V MESTE

Apokalypsy, osobné i svetové katastrofy, úmrtia i narodenia, konce i začiatky – to všetko je bohato zastúpené nielen vo filme, ale aj v literatúre. Animátori, festivaloví hostia, členovia tímu a spolupracovníci s vysoko vyvinutým vzťahom k téme DEŇ PO si na festival prinesú svoje obľúbené postapokalyptické knihy a svoje najobľúbenejšie pasáže z nich prečítajú v rámci tematickej piatkovej čítačky v kníhkupectve Artforum.

V téme DEŇ PO sa bude niesť i predstavenie českého bábkového divadla TV Estráda s názvom Doupě v sobotu na Stanici Žilina-Záriečie o 21:00. TV Estráda je zábavou prekypujúci mediálny dom, ktorého zamestnancami sú bábky všetkých druhov, tvarov a pováh. Predstavenie Doupě je zasadené do prostredia českého vidieka v blízkej budúcnosti. Jeho rozprávačom je Jiří, ktorý chce navštíviť svojho strýka Josefa v osade pri rieke Berounke a oddýchnuť si od hektického životného v meste – no jeho pobyt čoskoro zmenia hroziace ekologické katastrofy, platonická láska a osobná kríza, ktorú prežíva. 

Kam by sa chcel človek schovať, ak by naozaj nastala katastrofa? Predsa do krytu! Návštevníci tohtoročnej Fest Anče budú mať príležitosť pozrieť si miesta, ktoré sú inak bežnej verejnosti skryté, a to tri zo žilinských podzemných krytov. Komentovaná prehliadka krytov sa uskutoční v piatok o 13:45 a zúčastniť sa jej bude môcť len limitovaný počet akreditovaných návštevníkov festivalu. Prevedieme ich tromi podzemnými priestormi a dozvedia sa zaujímavé fakty z ich viac či menej temnej histórie. Registrovať sa bude možno priamo na festivale.

WORKSHOPY PRE DETI AJ SLOW-FASHIONISTOV

A v postapokalypticky-ekologickej nálade udrží návštevníkov Fest Anče 2020 aj program workshopov. Prvý z nich bude venovaný upcyclingu starého oblečenia. Inšpiráciu a vedenie ponúknu Kundy Crew, radikálny vyšívací kolektív, ktorý však dokáže vdýchnuť aj nový život kúskom z obnoseného šatníka. Účastníci festivalu si môžu priniesť buď vlastné oblečenie, alebo si vybrať z ponuky textilu z druhej ruky, ktorý pre potreby workshopu zabezpečil náš partner Textile House. Workshop prebehne na Stanici Žilina-Záriečie v sobotu v doobedňajších hodinách. Každý upcyklovaný kus oblečenia je nielen ekologický, ale aj prudko originálny! Dobrý pocit z ručnej práce je zaručený!

Druhý workshop zas zachráni zdravie a povesť tých, ktorí si počas korony nestihli či nezvládli ušiť vlastné rúško. Každý, kto túto šancu premeškal, môže ju dobehnúť na Fest Anči a vyrobiť si vlastné pod vedením šikovnej členky tímu Fest Anča už v piatok o 14:00 v priestoroch Stanice Žilina-Záriečie.

Kreatívny workshop je tento rok venovaný aj najmenším návštevníkom. Pod vedením autorky obľúbeného večerníčka Drobci Vandy Raýmanovej si budú môcť vyrobiť filmové postavičky, aké ešte nikto nevidel. Všetky bytosti, ktoré deti vytvoria, si spolu zatancujú v novom hudobnom videu, ktoré z workshopu vznikne. Workshop prebehne v priestoroch Stanice v sobotu a začína sa o 14:00.

KONFERENCIA, VÝSTAVY, PECHA KUCHA ANCHA

Menej akčne založení návštevníci sa môžu tradične tešiť aj na špeciálne vydanie Pecha Kucha Anča, venované prezentáciám zo sveta filmu, animácie a dizajnu. Tvorcovia prítomní na Fest Anči predstavia príbehy v pozadí animovaných filmov a iných svojich kreatívnych projektov. Na ploche 20-tich obrázkov a necelých 7 minút odprezentujú svoje práce, na ktorých niektorí strávili mesiace až roky. Ako animátorom a umelcom je im však zmysel pre skratku i pointu vlastný – a v Pecha Kucha Anči ho využijú dokonale.

Tohtoročnou novinkou je spojenie Fest Anče s festivalom Sensorium. V prvý deň Fest Anče prinesie táto spolupráca minikonferenciu o umení, dizajne, vede a technológiách a otvorí tému Novej senzibility, teda nového zmyslu post-digitálnej doby. Hlavným hosťom bude novomediálne štúdio OUCHHH, ktoré svojou interdisciplinárnou expertízou pokúša hranice umenia skúmaním vzťahov medzi architektúrou, umením, vedou,novými médiami a umelou inteligenciou. Zo slovenskej scény sa predstaví ilustrátorka Ivana Palečková, ktorá vytvorila niekoľko ročníkov vizuálnej identity Fest Anče a množstvo úspešných identít pre nové podniky a projekty – a na 13. Fest Anči bude prítomná aj ako jedna z porotkýň v medzinárodnej súťaži Anča Award.

Návštevníci Fest Anče 2020 sa môžu tešiť i na dve jedinečné výstavy. Jednou z nich je Domased – projekt českých a slovenských ilustrátorov a animátorov, ktorý vznikol v apríli 2020 ako reakcia na kolektívne nútené “domasedenie”. Jeho cieľom bolo kreatívne reflektovať všetkým prácu z domova a celkovo izolačnú situáciu z tohtoročnej jari v jej novosti. Zapojilo sa do nej vyše 120 animátorov, ilustrátorov, grafických dizajnérov a vizuálnych umelcov. 

Ďalšou výstavou je autorský diplomový projekt Dreams of Eden mladej animátorky Kriss Sagan, ktorá tento rok ukončila svoje magisterské štúdium na Vysokej škole umení a dizajnu MOME v Budapešti. Jej inštalácia v rozšírenej realite prezentuje päť diel manifestujúcich autorkine myšlienky a hravú energiu a jej výskum k teoretickej diplomovej práci zameranej na kreativitu nevedomej mysle. Výstava bude prístupná aj mimo Fest Anče v priestoroch galérie SNGG pod Novou Synagógou od 18. augusta.

 

Ďalšia časť sprievodného programu Fest Anče 2020 bude pozostávať zo série koncertov a parties. Podrobnosti o nej zverejníme už čoskoro!

Každý, koho program 13. Fest Anče zaujal, nech neváha! Vstupenky sú v predpredaji už teraz – pozor, iba v obmedzenom množstve!

Medzinárodný festival animácie Fest Anča 2020 finančne podporil Audiovizuálny fond.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Festival bol finančne podporený z Fondu LITA. Záštitu nad konaním festivalu Fest Anča 2020 prevzal primátor mesta Žilina, pán Peter Fiabáne.