Nový animovaný seriál DROBCI vyráža do sveta

O tom, že vzniká nový detský seriál DROBCI sa už nejaký čas hovorí. Na obrazovkách RTVS sa objaví už tento rok počas vianočných prázdnin. Pretým však DROBCI vyrazia do sveta na štyri významné medzinárodné festivaly.

drobci_01_predstavenie_00173

Sedem zábavných príbehov je inšpirovaných krátkym animovaným filmom Vandy Raýmanovej KTO JE TAM? z roku 2010, ktorý získal niekoľko významných ocenení a uspel aj v medzinárodnej distribúcii. A práve Vanda Raýmanová je aj autorkou námetu a scenára nového seriálu. Na spoluprácu si prizvala ďalšieho oceňovaného režiséra a animátora Michala Strussa.  Ako nám prezradila: „Tvorivým východiskom tohto seriálu je detská hra. Predovšetkým sloboda a spontánnosť, s akou k nej deti pristupujú. Subjektívna interpretácia skutočnosti, schopnosť imaginácie, invencie a ich humor je to, čo ma zaujíma a čo som sa snažila pri tvorbe Drobcov zmysluplne využiť. Tak vznikla dvojica chlapcov a zábavné príbehy o tom, čo sa stane, keď sa spolu hrajú nezbedník Ben a mudrlant Tom.

Ešte pred slovenskou premiérou sa obaja nezbedníci vyberú na cesty, aby sa predstavili svetovým filmárom a divákom na štyroch filmových festivaloch. Už v júli boli prvý raz prezentovaní na Countryside Animafeste na Cypre, tentoraz ich čaká najskôr cesta do gruzínskeho Batumi na Medzinárodný festival animovaných filmov Tofuzi, potom sa predstavia na festivale Anim’est v Bukurešti. Odtiaľ sa Ben a Tom presunú do Amsterdamu na prestížny Cinekid festival a vrcholom ich októbrového putovania bude Medzinárodný festival detských filmov v Chicagu.

Vôbec sa nečudujeme, že Vanda Raýmanová neskrýva svoju radosť, najmä z výberu na Cinekid: „V sekcii Screening Club máme možnosť predstaviť seriál významným odborníkom v oblasti medií pre deti. Rovnako sa tešíme do Chicaga, tamojší festival je dnes najväčším festivalom detských filmov na svete a čo viac, je to aj nominačné podujatie na filmových Oscarov. Dostať sa do programu je skutočná výzva.

Na výtvarnej realizácii DROBCOV spolupracovala Ivana Šebestová a animátori Michal Haruštiak, Ivana Laučíková, Jozef Mitaľ, David Štumpf a Štefan Gura, rozprávky narozprávala herečka Petra Polnišová, o hudbu sa postaral Michal Novinski, ktorý pri jej nahrávaní využil kompletný živý orchester.

Seriál DROBCI vyrobila spoločnosť objectif v koprodukcii s RTVS a štúdiom plaftik s.r.o. s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu.